Večera za prijatelje na pariški način

Bliži se vikend, savršeno vrijeme za druženje s prijateljima. Zašto ne biste isplanirali pravu malo parišku večeru iznenađenja. Vi ćete se zabavljati kuhajući i kombinirajući nove okuse, a oni će uživati u finim delicijama, baš kao da su u pravom francuskom restoranu. Izaberite neko fino francusko vino, Bordeaux ili Cote du Rhone, a u pozadini neka dopiru nježne melodije s francuskim prizvukom. Et Voila!

Kako Parižani u svemu teže ka jednostavnosti, tako je i u serviranju večere i postavljanju stola. Bitno je da je jednostavno postavljen, ne treba biti previše skladan, čak je i poželjno da su dijelovi posuđa različiti. Za salvete je lijepo upotrijebiti bijele ubruse s izvezenim detaljima, poput onih iz bakinih ladica, i na stolu one nisu složene u nikakav origami, nego položene ispod ili na tanjure. Ono što se često nalazi na pariškim stolovima su posebni noževi naziva “Laguiole”, prema imenu francuskog sela slavnog po noževima, a prepozntljivi su po malom kukcu ugraviranom na dršku. Također tu je i golemi drveni mlinac za papar”Rubirosa” prema imenu jednog dominikanskog plejboja. Na vašem stolu neka bude nešto svojstveno vama, ipak je ovo vaša francuska večera.

Na jelovniku nema predjela, odmah se kreće s glavnim jelom. Nije ključno da kao Parižanka znate dobro skuhati baš svako jelo, već da savršeno vladate s barem 2 recepta: s jednim vrlo jednostavim, u slučaju kuhanja u zadnji tren, i s jednim vrlo teškim, da bi svoje prijatelje ostavili bez teksta. A porcije – moraju biti velikodušne.

Krenimo s kuhanjem!

 

Pile s limunom

Sastojci:

1 veliko pile spremno za pećnicu

2 limuna (poželjno je da su organskog podrijetla)

1 staklenka malih usoljenih limuna

1 luk

2 žlice zašećerenog sojinog sosa

cimet (nekliko prstohvata, po ukusu)

 

Priprema: 15 min

Kuhanje: 2 h

Za 4/6 osoba

 

Zagrijte pećnicu na 175 C. Stavite pile u posudu za pečenje. Naribajte koricu limuna, a jedan limun iscijedite i njime poškropite pile. Na dno posude izlijte svu vodu od usoljenih limuna i po njoj rasporedite usoljene limunčiće razrezane napola i koricu. Drugi limun ogulite i njime nadjenite pile. Utrljajte u pileću kožu prah cimeta. To će joj dati lijepu smeđu boju i posebnu aromu. Dodajte zatim luk izrezan na tanke niti. Ostavite da se peče u pećnici dva sata; okrenite ga nakon sat vremena da se jednako ispeče s obje strane. Pri kraju pečenja opet ga okrenite i poškropite zašećerenim sojinim sosom.

Savjet: nemojte pile dodatno soliti jer je je voda usoljenih limuna već vrlo zasićena solju.

 

Parižanka zna i jedan recept koji se prenosi s koljena na koljeno, zahtjeva mnogo pripreme i valja započeti s pripremama nekoliko dana unaprijed.

 

Pot-au-feu

(preporuča se kuhanje večer prije kako bi se jelo odmastilo)

 

Sastojci (za 6 osoba):

morska sol

1 komad govedine (lipatica, ne prsa)

1 komad teletine (koljenica)

1 koštana srž po osobi

1 mekva po osobi, oguljena i razrezana na pola

1 luk (po želji našpikan klinčićem)

1 režanj češnjaka u ljusci

1 grančica celera

1 svežnjić začinskog bilja (peršin, lovor, majčina dušica)

nekoliko zrna papra

4 velika poriluka razrezana napola

1 repa po osobi, oguljena i podijeljena na 2 ili 4 dijela, ovisno o veličini repe

1 kupus razrezan na 4 dijela

kornišon krastavci i senf kao prilog

 

Veliki lonac napunite vodom i zasolite ga. Dodajte meso i povrće (mrkvu, luk, češnjak, celer, začine, papar i nekoliko zelenih krajeva poriluka), poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 3 sata. Redovito provjeravajte i maknite bilo kakvu nečistoću i mast sa žlicom. Nakon 3 sata pustite da se ohladi i ostavite u hladnjaku do idućeg dana. Ponovno zagrijte lonac na vrlo slaboj vatri i na njega stavite lonac na paru. Na pari najprije kuhajte mrkve i repu, 15-ak minuta. Zatim dodajte kupus i preostali poriluk još 10 – 15 minuta. Pazite da ne raskuhate povrće, ono mora ostati čvrsto. Krajeve koštane srži uvaljajte u sol i svaki kraj zamotajte u aluminijsku foliju. Napunite lonac vodom, dodajte sol i papar i zakuhajte. Kada voda zakuha dodajte koštanu srž i kuhajte ju još 10 minuta na smanjenoj vatri. Meso servirajte na jedan tanjur, povrće na drugi, a kornišoni i senf neka se nađu na stolu kao prilog svemu.

A desert?

Meki čokoladni kolač

Sastojci: 

120 g maslaca

120 g crne čokolade 

4 jaja

100 g šećera

80 g brašna

 

Za 6 osoba

Priprema: 15 min

Pečenje: 30 + 10 min hlađenje

 

Zagrijte pećnicu na 180 C. Rastopite maslac i čokoladu na pari. Mikserom istucite jaja sa šećerom pa dodajte brašno. U tu smjesu dodajte maslac sa čokoladom Pecite 30 minuta pa pustite da se ohladi 10 minuta prije posluživanja. Da biste provjerili je li kolač pečen zarežite ga nožem.

Uživajte u vašoj pariškoj večeri!

Bon appetit!

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads